Hur gör man egen Biokol?

Vad är Biokol?

Biokol är ett jordförbättringsmedel som du kan använda hemma i din trädgård.

Biokol består av torrt trä, kvistar eller skörde rester från jordbruk som har värms upp mellan 500 och 1000 grader i en syrefri miljö (EBC; European Biochar Certificate). Resultatet blir en produkt som kan hjälpa till med att förbättra upp jordens egenskaper.

Positiva effekter när Biokol används

Näringen som finns lagrad i Biokolet finns där tills växterna behöver den. Till skillnad från vanlig gödsel, så bryts Biokolet ner extremt långsamt. Detta medför att markstrukturen blir porösare och rötterna kommer att trivas av detta.   

Biokol hjälper till att luckra upp jorden. Jorden håller sig mer luftig och den blir mer lättarbetad. Både lerjord samt sandjord kan förbättras. Lerjorden blir mindre ”tungarbetad” och rötterna kan sprida sig lättare. Tillsätter man Biokol i en näringsfattig sandjord, kommer jorden att bli mer porösare och näring samt vatten stannar kvar längre i jorden.

Du behöver inte vattna lika ofta.

Du kan även använda Biokol till dina krukväxter.

Sniglar tycker inte om Biokol.

Använd Biokol längst ner i komposten. Då förhindras näringsläckage.

Med Biokol förbättras och säkerställs växternas tillgång till både vatten och näring.

Behovet av gödsling blir mindre och planteringarna blir friskare.

Växterna klarar perioder av torka bättre och planteringar behöver inte vattnas lika ofta.

Biokol gör jorden luckrare och främjar på så sätt även maskar och rotsystemet till växterna.

Om du strör ut Biokol på det yttersta jordlagret kommer Biokolens mörka färg att dra åt sig solens strålar. Detta innebär att det blir mera värme runt växten och den kommer igång snabbare med sin tillväxt på våren.

Hur gör jag egen Biokol?

Köp vanligt grillkol (inte briketter). Krossa sönder träkolet i centimeterstora bitar.

Så här laddar du ditt Biokol: Lös upp några nävar hönsgödsel, stallgödsel, eller kogödsel med vatten. Du kan även tillsätta guldvatten (urin som är utspädd). Man kan även ladda Biokolet med lakvattnet från Bokashi.

Hur doseras Biokol?

I krukor och odlingslådor använder du 1 dl Biokol per 10 liter jord. I befintliga rabatter kan man mylla ner 0.5 – 1 kilo Biokol per kvm, över hela ytan på våren eller hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *