Vad är textur?

Textur kan upplevas som mjukt, hårt, strävt, glänsande, slätt etc. Textur hänvisar till vilken finish ett föremål har och hur vi upplever ett rum. Varje föremål har sin egen textur. Vissa föremål kan också påverka temperaturen i rummet. Blanka och släta texturer som träffas av ljus, skapar en sval interiör. Medans grova och matta texturer absorberar ljuset. Då får man istället en varmare interiör.

Textur kan beskrivas som antingen fysisk (taktil) eller visuell. Fysisk textur relaterar till den faktiska känslan vi får när vi rör på den. Exempelvis: slät, sträv, mjuk, hård, etc. Visuell textur är vår uppfattning av hur en yta känns. Vi gör ofta antaganden om ett materials struktur baserat på vårt minne av att beröra liknande ytor. En tapet som efterliknar (imiterar) en: tegelvägg, plankvägg eller läder ger dig en känsla av ”det riktiga” materialet och dess rätta miljön.

Man kan använda textur för att förstärka en inrednings stil. En modern inrednings stil kan använda glansiga material och ytor med minimal struktur.

Grova texturer

Grova texturer reflekterar mindre ljus och de upplevs mer ”varmare” och tyngre. Rustika miljöer har en mysig och en mer jordnära känsla. Då kan man använda trä och grova, naturliga texturer. Några exempel på grova texturer: tegel, timmer, mocka och linne.

Släta/glänsande texturer

Släta, glänsande texturer reflekterar mera ljus och de upplevs mer svalare. De kan även göra så att ett föremål upplevs ”lättare”. Exempel på släta texturer: glas, krom, plast, lackfärg och högglans- färg.

Först måste du bestämma vilken känsla du vill ha. Sen kan du välja ut vilka texturer du ska använda.

Ljuset

Man glömmer ofta att tänka på ljuset när vi ska fatta ett beslut om textur. Vissa ytor reflekterar mycket ljus medans andra ytor absorberar ljus.

Om du inte har mycket naturligt ljus i ett rum kan du använda textur för att reflektera ljuset och lysa upp ett rum. En spegel kan hjälpa till att reflektera ljuset. Samma effekt kan fås om man använder metall. Ska du måla en vägg eller en möbel behöver du tänka på vilken glans färgen har. En matt färg reflekterar inte ljuset på samma sätt som en blank färg.

Hur använder man olika texturer

Tänk motsatser, tvärtemot ger kontrast.

Ojämn – slät

Matt – glans

Glas – trä

Sten – mjukt

Blanda gammalt med nytt. En blandning av olika texturer kan fås av en antik patina, som kombineras med en blank modern yta.

Använder du färger som påminner om varandra, eller färger ur en och samma färggrupp, behöver du använda olika texturer för att undvika att färgerna smälter ihop med varandra. Det blir kontrast om du blandar materialen på föremålen. Då får man en inredning som blir intressant att se på. Placeras en slät struktur bredvid en grov textur kommer den grova texturen att sticka ut mer och verka tyngre (mer framträdande) än om de placeras längre ifrån varandra.

Tänk på att det ska finnas en balans mellan allt som finns i rummet. Använd olika texturer och få ett hem som väcker känslor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *