Accentfärger gör din inredning mera intressant


Bild: Karismainterior

En accentfärg är en färg som man använder i en liten mängd för att få mera liv i en inredning. Använd en färg som är stark, antingen bara denna färg eller olika toner utav den.

Det finns olika sätt att tillföra accentfärger till din interiör.

Du kan måla en vägg i en avvikande färg än resterande rummet, eller tillföra textilier som har en färg. Det kan vara en gardin, matta, pläd eller kuddar. Blommor kan ha en stark kulör. Tavlor kan ha en färg som är stark som ger en kontrast till inredningen.

Adderar man en accentfärg kan detta tillföra mycket liv till den ordinarie inredningen.

Juldukning


Bild: Heidi Faye Knudsen

Juldukningen blir så fin och elegant om man håller färgschemat sammanhållet i en eller ett par kulörer så att det inte känns för spretigt.

Dekorera genom att bygga ett arrangemang på mitten av bordet genom att addera dekorationer lager för lager.

För att få lite wow faktor kan man använda sig utav en ljusslinga som är batteridriven. Självklart är levande ljus en viktig faktor för en total julstämning.

Fåtöljen – perfekt för avkoppling

Bild: Halvor Bakke

En fåtölj kan vara den perfekta platsen för avkoppling med en bra bok. Sitter man i soffan kan det bli slötittande framför TVn. Lägger man sig i sängen finns det risk att man somnar med boken.

Därför kan fåtöljen vara den perfekta möbeln för avkoppling. Har man ett hörn hemma som känns bortglömt och mörkt, kan det vara fint att ställa dit en fåtölj.

Pepparkakshus


Bild: Sonja Ols

Såhär i juletid kanske det är en del som bakar pepparkakshus. Pepparkakshus är så fint och det blir så nostalgiskt med dem.

Tänk om man hade varit lika duktig som vissa är på att konstruera och rita upp en modell på ett pepparkakshus. För att sedan baka och dekorera så att det blir lika fint som på bilden.

Kontorsplats i hemmet


Bild: lise_kjos_haug

Har man en arbetsplats i hemmet är det viktigt att det finns den belysning som man behöver för ändamålet. En lampa bredvid en monitor är bra för att inte ögonen skall bli för ansträngda.

Inred din arbetsplats i hemmet så att det känns avkopplande att sätta sig vid skrivbordet istället för stressande. Inred åt dig själv med inspiration från nätet. Se till att din inredningsstil återspeglar sig i ditt inredda kontor. Se till att allt finns inom nära räckhåll som du behöver.

När man går från skrivbordet är det viktigt att man rensar upp så att hemmet känns som ett hem och inte som en arbetsplats.

Klassisk sekelskifte

Bild: Inger-Marie Nordum

Vill man ha tradition och elegans ska man satsa på sekelskiftesstil. I denna stil finns det eleganta detaljer som ger en stilfull elegans. Ett hus eller lägenhet som har en klassisk stil tilltalar många.

Inredningen kan bli fin och samstämd om man blandar gammalt med nytt. Genom att blanda gamla möbler med nytt får man en bra kombination på sin inredning, som gör att man får ett berättande hem.

Bilden visar upp fönster som är så vackra att de inte behöver ha någon gardin.

Golvet – ett starkt fundament


Bild: Element7 UK

Ett golv är en stor hörnsten i en inredning. De kan hålla samman ett rum och ge ett intryck av glamour eller enkelhet beroende av vilket val man har tagit för golvet.

Ska man ta beslut om golv för en hel bostad kan det vara bra att göra noggranna avvänjningar om vilket typ av golv som passar bäst. Är det en liten bostad kanske det är bäst att hålla sig till en färg på golvet istället för flera olika. Olika färger kan ge ett rörigt intryck. Håller man sig till en färg på golvet blir bostaden mer samstämd och sammanhållen.

Vill man ha ett golv som sticker ut mer, eller vill man ha ett golv som ”smälter in”? Golvet är ofta ett av hemmets dyrare inköp, därför kan det vara bra att ta sin tid innan man bestämmer sig.

Vill man ha en kall eller varm färgskala på golvet? Trä, kork, plast, klinker eller laminatgolv? Ja, det finns många val att välja mellan.

Rensa och frigör yta – gör din bostadsyta större

Bild: Slettvoll

Har du ett föremål som inte är för dekoration och det inte används regelbundet är det bättre att du lägger undan det. Finns det mer friyta i ditt hem som på ditt skrivbord, bord eller diskbänk gör detta att rummet upplevs och känns som mycket större än vad det egentligen är.

Samlar vi på oss högar med saker som växer blir vi mer tyngda av att ta tag i det och rensa. Satsa på möbler som fungerar bra för förvaring.

Gå igenom ett rum i taget och titta på dina saker och se vad de betyder för dig. Ta bort de saker som du inte känner att du har ett behov av att ha ståendes framme.

Ska du investera i nya möbler? Köper du möbler som är lägre kan detta hjälpa till med att ett område känns mycket större än vad det är för att det lämnar mer öppet utrymme ovanför.

Ta hjälp av belysning. Belyser du ett mörkt hörn känns det som att rummet är större för att man ser mer utav rummet än om det inte hade funnits någon belysning.

Platsbyggd sittplats


Bild: Bria Hammel

En platsbyggd sittplats kan vara ett praktiskt alternativ i en hall. Det blir både elegant samt en unik lösning som ingen annan har.

På bilden ser ni även att man har valt att måla det svart. Genom att måla den i en kontrastfärg blir det mer framträdande. En supersnygg lösning som vi borde se mer utav i svenska hem.

Vi blir påverkade av ljuset och färger


Bild: Slettvoll

National library of medicine har gjort studier om att personer blir påverkade av vilket ljus samt vilka färger vi utsätts för inomhus. Studien gjorde undersökningar av hur personer blir påverkade av ljus eller färg i sitt dagliga arbete. Studien kom fram till att ljuset samt vilken färg vi utsätts för är faktorer som är avgörande för hur produktiva vi blir på vårt arbete.

Om ljuset var för dåligt och rummet för mörkt sjönk vår produktivitet. Om ljuset var tillfredsställande arbetade vi som bäst. Blev ljuset för skarpt sjönk återigen produktiviteten.

Studien visade även till att om vi arbetar i en miljö som har färger som vi trivs med, gör detta att vi arbetar bättre (Källa: National Libray of Medecine, PMID: 17050390).