Styla ett soffbord

Soffbordet är ofta en mittpunkt i ett tv rummet och då kan det vara extra roligt att man har lagt ner lite tid på stylingen. Ditt soffbord är det perfekta stället att visa upp dina rese souvenirer. Tänk på att man inte vill ha överfulla soffbord så att det inte finns plats kvar för en tekopp eller en fjärrkontroll.

Det här inlägget är tänkt som en guide för dig som tycker att det är svårt, – eller helt enkelt inte har gjort stylingar tidigare.

För att kunna förstå hur själva metoden fungerar har jag använt maskeringstejp. Med hjälp av maskeringstejpen börjar jag med att dela in soffbordet i fyra sektioner.

Rutnätet hjälper dig att få stylingen på soffbordet att se mera organiserat ut. Då undviker du att placera allt på en ände, eller i mitten av bordet.

Börja med en grön krukväxt eller en blombukett. Blommor behövs för att få stylingen mera levande.

Använd en trave med böcker. Ovanpå böckerna kan du placera ett dekorativt föremål. Böckerna hjälper även till med att få höjd på stylingen.

Gruppera gärna några små föremål tillsammans. Du kan även använda en bricka till hjälp. En bricka är ett bra verktyg att använda för att hålla ihop din styling. Brickan blir som en ram för dina dekorationer.

Fortsätt och bygg på din styling och använd gärna föremål, som har någon färg och textur.

Flytta runt dina föremål tills du känner att du har fått en bra balans. Oavsett vilket håll man ser bordet ifrån kommer det inte kännas som att arrangemanget är för ”tungt” på någon sida.

Tänk på följande faktorer:

Höjd = olika höjder behövs för att göra stylingen mera levande, annars kan stylingen se platt ut. Inget föremål sticker ut om allt har samma storlek. Det tar tid för ögat att titta runt på dekorationerna. Använd minst ett föremål som är högt, ex en blomma eller en ljusstake.

Former = olika former ger kontrast. Tänk på motsatsförhållanden. Ofta är ett soffbord kantigt. Då kan det vara bra om man använder föremål som är runda.

Färg = håll ihop färgskalan dvs. blanda inte för många olika färger. Färgerna som är på soffbordet ska även passa ihop med färgerna som finns i rummet.

Textur = precis som med färg, kan olika material påverka hur varmt eller kallt vi tycker att ett rum känns. Texturers egenskaper kan vara: matt, skinande, ruffigt, lent. Se till att använda både mönster och textur för att få inredningen mer intressant.

Textur är ofta en del av inredningen som vi glömmer bort. På samma sätt som du kan arbeta med och mixa olika färger och mönster, kan du även mixa olika texturer.

Kom ihåg att skilja på mönster och textur. Ett mönster upprepas utifrån ett motiv i en eller flera riktningar. Textur syftar på hur en yta ser ut eller hur ett material upplevs.

Se soffbordet som rummets stjärna som berättar vem du är.

Klassiskt blått och vitt med silver

Vita rosor tillsammans med klassiskt blått och vitt är en klockren kombo för en tidlös styling. Detaljerna på silverkannan är makalöst vackra. Antika föremål har en charm som aldrig går ur tiden.

Platsbyggd bokhylla med inbyggd sittdel

En platsbyggd bokhylla med inbyggd sittdel blir en ursnygg lösning i hemmet. Detaljerna lyfter hela möblemanget. Satsar man på en lugn färgskala i jordiga toner med snickerier i gråbeiga nyanser får man en ombonad känsla.

De inbyggda bokhyllorna är perfekta för dekorationer. Adderar man en metall får man en vacker och varm kontrast.

Utgångspunkten för detta projekt var att skapa en förvaring som inte bara är praktisk utan även dekorativ.

Att sätta en antik spegel i mitten på möblemanget blir som kronan på juvelen.  

Använd par när du dekorerar

Att använda sig utav par är ett av det smidigaste sättet man kan ta till när man dekorerar för att få mer effekt. Par förstärker varandra. Inredningen blir inte spretig utan sammanhållen.

Sovrummet

Sovrummet skall vara en plats som är lugnt inrett. När du sätter samman din färgpalett välj gärna lugna dämpade färger. Använder du en neutral färgpalett så kan du tillsätta en accentfärg så får du lite kontrast i din inredning. Rama gärna in sängen med en mjuk matta under.

Blanda gammalt med nytt

Bild: Glimton AB

Blanda gammalt och nytt för att få kontrast. Använder du en färg som sticker ut från resten av inredningen kommer du att få ett hem som blir mer intressantare att titta på.

Speglar hjälper till med att skapa upp rymd och får ett rum att bli ljusare.

Ombonat sovrum

Tanken med detta sovrum var att skapa upp ett rum som skulle vara ombonat men samtidigt elegant. Med hjälp utav uppsatta lister ramas tapeten in. Med hjälp av textilier och belysning får man ett rum som känns behagligt och dämpat.

Hitta din inredningsstil i din garderob


Bild: Glimton

Många personer kan ha svårt med att hitta sin inredningsstil. Ibland kan mina kunder ha svårt att beskriva hur de vill att deras inredningsstil skall se ut. Om du har det här dilemmat kan du titta i din garderob för att se hur din inredningsstil ser ut.

Du kommer att hitta plagg som överensstämmer med din inrednings stil.På mitt kort ser ni att jag har en klassisk vit skjorta med svarta detaljer. Jag bär ett par svart klassiska byxor med ett mörkt skärp.

Om ni jämför med interiörbilden så ser ni att min stil passar in med inredningen. Gardinerna är vita och klassiska med svart detaljer. Det finns med detaljer som sticker ut i inredningen.

Min favoritinredning är den klassiska stilen med eleganta inslag.

Titta i din garderob och se om din stil är: klassisk, bohemisk, trendig, maskulin eller feminin. Har du lyckats att komma underfull med vilken stil du vill ha kommer du att få ihop din inredning.

Funktioner för rum


Bild: Glimton

Skall du renovera eller möblera om är det bra om du har klart vilka behov det är som du vill ha tillfredsställda.

Hur skall du använda rummet?

Vad är det som fungerar bra och vad är det som du vill göra om?

Har rummen en siktlinje?

Fungerar de praktiska behoven?

Fundera över hur du vill din att din stil ska synas i ditt hem. Hitta den röda tråden så att inredningen blir samstämd och genomtänkt.

Färska blommor

Ett rum som består utav kantiga och hårda möbler kan se mjukare ut om man använder färska blommor. En bukett med färska blommor blir pricken över i.

Har du ett hem som har toner av ljusrosa kan du komplettera detta med en starkare färg utav rosa som kommer att dra blickarna till blommorna. Använder du en färg som inte finns i rummet blir blommorna ett blickfång.