Hur gör man för att detaljerna i en inredning ska synas

En detalj kan i princip vara vad som helst. Det kan vara en form, linje, textur, mönster, eller färg. När det uppstår kontrast mellan olika föremål, det är då som detaljer kommer fram. Man kan välja att ”lyfta fram” detaljer och använda en färg som gör att detaljen syns.

Det uppstår ingen skarp kontrast om föremålen ligger nära varandra i färg. I detta fall är detaljen en guldfärgad nyckel. Skåpet är svart och nyckeln är guldfärgad. Färgmässigt ligger svart och guld långt ifrån varandra. Nu blir det kontrast och detaljen syns.

Tänk om skåpet hade vari gult. Färgmässigt ligger gult och guld ligger nära varandra. Det blir ingen skarp kontrast mellan nyckeln och skåpet. I detta fall blir inte nyckeln på skåpet lika framträdande.  

Varför är detaljer viktiga i en inredning?

Små detaljer kanske inte har någon stor verkan om de är själva, men när du kombinerar dem tillsammans med övrig inredning, blir detaljerna pricken över i. I mitt fall hjälper nyckeln till med att ”lyfta upp” skåpet och nyckeln blir en detalj som syns. När jag köpte skåpet tittade jag till på nyckeln. För mig blev nyckeln en vacker detalj.

Hur kan du gå tillväga för att få dina detaljer att synas?

Det lättaste sättet för att ”ta fram” detaljer, är med hjälp av färg. Se till att det blir en kontrast mellan föremålen. Tänk svart och vitt, maximal kontrast. Med hjälp av färg kan du antingen ”ta fram” detaljerna, eller dölja dem. Vill du dölja någon inredning kan du göra detta med hjälp utav färg. Använd samma färg, eller en färg som ligger nära ditt föremål. Nu ”smälter” dina föremål ihop mer. Tänk vägguttag för stickkontakter. Målar du dem i samma färg som väggen ”smälter” de ihop mer och vägguttaget blir inte lika framträdande.

Vill du lyfta fram någon detalj? Fundera då över vilka färger dina föremål har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9  +  1  =