Tips på hur du kan styla din bokhylla

Stylings möjligheterna för en bokhylla är oändliga, de kan erbjuda mycket mer än bara en plats att förvara dina böcker på. Hyllor är perfekta för att visa upp din favorit inredning.

Hur skapar man en bokhylla som blir intressant att se på?

Allt handlar om att få till en styling som har kontraster. Om man blandar och mixar får man en inredning som blir mer intressant att se på. Variera därför placeringen av böcker och prydnadsföremål.

Skapa lager

Skapa lager på hyllorna, börja bakifrån och gå framåt. Då använder du hela hyllans djup. Hyllan blir mer intressant att se, än om du bara hade placerat alla föremål i en rak rad. Placera stora föremål längst bak och mindre föremål längst fram. Man kan placera en tavla längst bak på hyllan. Tavlan blir perfekt som bakgrund, till resten av din styling.

När du skapar lager, glöm inte att använda föremål som har olika höjder. Olika höjder fångar ögat och hyllan blir mer intressant att se på.

Proffstips!

Om föremålen har samma höjd – variera formen. Man undviker att föremålen ”flyter ihop” om man använder olika former.

Böcker kan placeras stående och liggande. Böcker kan även användas som piedestal. Man kan placera ett föremål ovanpå en bok eller en på en dekorationsask. Föremålet ovanpå, får genast en ”show effekt” och blir till en blickpunkt.

Använd metall

Något eller några metallföremål kommer att lägga till lite ”bling bling” och lyfta din hylla.

Håll dig till ett färgschema

Om du har ett färgschema i rummet, bör dina bokhyllor ha samma färger.  Du vill inte att dina hyllor ska konkurrera med allt annat i rummet. Färgkoordinera dina böcker. Använd en och samma färg på alla böcker. Eller placera likadana färger bredvid varandra. Grupperar man böcker på något utav följande vis undviker du att din bokhylla ser plottrig ut.

Använd gröna växter

Gröna växter är alltid ett säkert kort. Om du använder gröna växter undviker du att få en inredning som upplevs kal och steril. Ett rum blir genast mer ombonat, med en växt i rummet.

Variera inredningen

När du väljer föremål till din bokhylla, leta efter föremål som har intressanta former, varierande höjder och en blandning av finish från grov till slät, matt till glänsande. När du inreder varje hyllplan kan du blanda familjefoton, fynd från dina resor, blandat med arvegods eller antikviteter.

Det handlar om balans, eller hur? Man vill undvika att ha en inredning där man direkt kan se var all interiör är köpt. Kom ihåg att lämna lite tomt utrymme här och där. Då blir inredningen mera framträdande.

Jag hoppas att detta gav dig några bra idéer på hur du kan styla din bokhylla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

75  +    =  78